top of page

İskandinav Usulü Keyif, Hygge Nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: 4 YÖN MİMARLIK
    4 YÖN MİMARLIK
  • 1 Oca 2023
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2023


doğada dinlenen iskandinavyalı kadın
İskandinav ülkelerinin, soğuk ve uzun süren gecelerine, aylar boyu hasret kalınan güneş ışınlarına rağmen, insanlarının neden bu kadar mutlu oldukları her zaman merak edilir. Dünyanın en mutlu halklarını belirlemek için, her yıl yapılan anketlerde, çoğu zaman birinci olarak gördüğümüz Danimarkalıların lugatında, bu halkın keyifli haletiruhiyesini yansıtan ‘’Hygge’’ (telaffuzu: hoo-gah) adında ilginç bir anlayış bulunuyor. Peki Danimarkalıların kültüründe önemli bir yer tutan ve mutlu olmayı önceleyen bir hayat felsefesini yansıtan Hygge ne anlama geliyor?

Hygge Ne demek?

Kimi kaynaklarda; “hayattaki en basit şeylerden bile keyfi alabilme hali” olarak çevirisi yapılan Hygge, bazen de “sıcak bir atmosfer yaratma ve paylaşma” anlamına gelebiliyor. “İyi olma hali” olarak da tanımlanabilecek bu felsefe, başrolünde Mads Mikkelsen’in oynadığı ve Türkçe’ye “Körkütük” olarak çevrilen, Danimarka yapımı filmi izleyenlerin fark edeceği üzere bazen de mutluluğu ve yaratıcılığı arayan keyifçi Danimarkalıları uç noktalara götürebiliyor.

Bu Saadetin Kaynağı Para mı Hygge mi?

Kuşkusuz “mutlu” Danimarkalıların bu halinde siyasi ve ekonomik olarak ulaştıkları yüksek seviyenin de etkili olduğunu tahmin edebiliriz. Ancak; bireysel yaşamlarında, kendi oluşturdukları atmosferin de çok büyük oranda katkısı olduğunu kanıtlayan araştırmalar bulunuyor. Örneğin; Danimarka, dünyada 5,8 kg ile kişi başına en yüksek mum tüketimi yapılan ülkelerin başında geliyor. Bu tüketimin sebebi ise Danimarka’da sıkça elektrik kesintileri yaşanıyor olmasından ziyade bizzat “Hygge felsefesi”. Çünkü Hygge: Yanan mumların yaydığı ışık ve onun kokusu, şöminede çıtırdayan odunlar, yağmur yağarken dışarıyı izlemek, taze kahve ve sevdiklerinizle paylaştığınız, sohbeti bol sofralar gibi evde size huzur ve mutluluk veren bir keyif alma sanatıdır. Zira Danimarka’da aynı sağlıklı beslenmenin veya egzersizin ruha olan faydası gibi, içinde yaşadığınız ortamın da ruhunuzun sağlığı ile bağlantısı olduğuna inanılıyor. Evde ve yaşanılan ortamlarda yaratılan sıcak ambians da, Hygee yaşam felsefesinin ifade edildiği alanlardan sadece biri.

Mekan Tasarımı ve Dekorasyonda Hygge Anlayışı

Hygge anlayışıyla tasarımı yapılan iç mekanlar; sade, minimal ve doğal içerikli malzeme kullanılarak oluşturuluyor. Mutluluk ve samimiyet içeren atmosfer ile kendi küçük dünyanızın keyfine varmak için, ihtiyaç duyacaklarınız, düşündüğünüzden daha az. İstatistikler şunu gösteriyor ki; mutluluk salt dış kaynaklara bağlı değil. Eğer paranız en temel ihtiyaçlarınızı (barınak, gıda, eğitim vb.) karşılayacak düzeydeyse, sonrasında kazancınız arttıkça, paranızın mutluluğunuza olan etkisi azalıyor. Bu sebeple evinize bu güzel akımı davet etmek istiyorsanız, aşağıda mekan ve zihniniz için önerileri bulabilirsiniz.

İç Mekan Tasarımı ve Ev Dekorasyonunda Hygge Yaklaşımının Kullanımı

mutfak masası ve üzerinde duran eşyalar
Az Çoktur: ‘’ing.: Less is more ’’, Mies Van Der Rohe’nin bu sözü; pek çok anlayışta bize yol gösterir. Özellikle Hygge felsefesinde, işlevsel / fonksiyonel olanların dışındaki ihtiyaçlardan arınmak, evinizin içinde, sizin enerjinize yer açacaktır.
Doğal Ham Malzeme Kullanımı: Doğal ahşap kokusu ve sıcaklığı gibisi yoktur. Beyaz ile içinde ferah ve genişlik hissi yaratır. İskandinavların kullandıkları renklerin zamansızlığını siz de evinize taşıyabilirsiniz.
Loş Atmosfer: Işıkları söndürün ve mumları yakın. Dinginleşen mekanda güzel sohbetler etmek size kendinizi çok daha iyi hissettirecektir.
Zihin: Anda ve farkındalıkla kalın. Fazla ve dikkat dağıtan her kötü enerjili nesneyi hayatınızdan ve evinizden çıkarın ya da görünmeyecek bir yerde saklayın.

Hygge Felsefesinin Diğer Bileşenleri

Keyif: Kahve, çikolata, peynir, şarap size ne haz veriyorsa tadını çıkarın.
Şükran:Sahip olduklarınız için şükran duymak mutluluğunuzu pekiştirir ve mevcut olanı bereketlendirir. Uyum içinde olma: ‘’Ne isem oyum, ne ise o.’’ Değiştirmeden her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna inanın. Çabayı bir kenara bırakın.
Dramadan uzaklaşma: Hayat bir dengedir. Bu sebeple yaşadığımız iyi şeyler olduğu gibi, kötüleri de oluyor ve olacak. Ancak bunun ardındaki yas sürelerini uzatmamak ve melankolik bir biçimde tutunup, mağdur rolüne bürünmemek çok önemli.


Her yeni gün bir hediye! İster Hygge felsefesi ile ister Hygge’siz, hayattan keyif almayı unutmayın 😊
 
 
 

Comments


bottom of page